Asociatia "Foie gras" din Perigord, sud-vestul Frantei, a lansat initiativa "Drumul Pateului", cu scopul de a face cunoscute atat restaurantele cat si lantul celor implicati in pregatirea acestui fel gastronomic, scrie Agerpres. Birourile de turism vor pune la dispozitia turistilor o harta pe care sunt trecute locurile celebre din acest domeniu. Initiativa beneficiaza de o finantare de 100.000 de euro, informeaza site-ul sudouest.com.
"Turistii vin aici sa descopere gastronomia. Insa multi nu stiu ca unele restaurante servesc pateu de ficat din Romania. Lansand initiativa "Drumul Pateului", asociatia doreste sa faca cunoscuti producatorii, meseriasii, fermierii si restaurantele care pregatesc un pateu de ficat de calitate. Turistii vor putea astfel sa mearga cu incredere in locurile trecute pe o harta care va putea fi procurata gratis de la birourile de turism", spune Xavier Gombert, seful asociatiei "Foie gras" din Perigord.
"Stim din experienta ca amatorii de pateu de ficat prefera fie sa viziteze o ferma, fie o fabrica de conserve. Datorita acestei harti, fiecare vizitator va putea gasi ce doreste: va putea vedea ratele, va putea gusta sau invata sa pregateasca pateul", explica Gombert. Pliantul va cuprinde si o istorie a pateului si un tablou complet al meseriilor implicate in "Drumul Pateului": cel care are delicata misiune de a transforma ouale in pui si ratuste; apoi cel care creste puii de la o zi pana la sfarsitul perioadei de indopat. Lui ii revine delicata misiune de a spori progresiv alimentatia. Dar si cel care sacrifica pasarile, cel care prelucreaza si pune in conserve pateul si cel care serveste in restaurant.
Autoritatile nationale, departamentale si regionale au contribuit la bugetul de 100.000 euro necesar pentru lansarea "Drumului Pateului". Din 14 iulie, 400 de afise publicitare vor fi puse pe tot cuprinsul depar