Este sezonul lor, iar acesta este principalul motiv care ne determină să le consumăm. Dincolo de gustul delicios, nucile, strugurii şi perele au o serie de beneficii asupra sănătăţii noastre. Prin urmare, oferta toamnei este generoasă: nuci pentru fortifierea sistemului imunitar, struguri pentru păstrarea tinereţii, pere pentru recăpătarea energiei.
Ce efecte benefice are consumul acestor fructe asupra sănătăţii noastre ne va spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
NUCILE
În prag de toamnă, ne putem bucura de nucile verzi cu miezul format. Acestea sunt mai bune decât cele uscate. Nucile crude sunt o sursă bună de săruri minerale, precum potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu şi vitamine: B, C şi E. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, iar nucile uscate au 70% grăsimi. Şi conţinutul caloric este diferit: 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, iar aceeaşi cantitate de nuci uscate - 690 de calorii. Cu toate că sunt bogate în grăsimi, nucile pot contribui la scăderea nivelului colesterolului în sânge.
"Trebuie însă să fie consumate în cantităţi moderate şi fără sare!", atrage atenţia specialistul nostru. Conţinutul de vitamina E din nuci previne ateroscleroza, împiedicând depunerea colesterolului pe vasele sangvine. De asemenea, nucile previn bolile cardiovasculare, îmbătrânirea precoce, degradarea fizică şi intelectuală, diabetul, cancerul. Fie că sunt verzi, fie că sunt uscate, nucile întăresc sistemul imunitar. Complexul de vitamine conferă nucilor proprietăţi imunostimulatoare.
STRUGURII
Albi sau roşii, strugurii sunt o sursă de acid elagic, antocianidine şi flavonoide- substanţe cu proprietăţi anticancerigene. Strugurii asigură creşterea imunităţii organismului. De asemenea, previn bolile cardiovasculare, cum ar fi arterioscleroza (bo