Datorită conţinutului de aminoacizi esenţiali şi de proteine de înaltă calitate, oul este considerat de către specialiştii în nutriţie alimentul necesar pentru dezvoltarea copiilor şi a adolescenţilor, dar şi pentru menţinerea sănătăţii adulţilor.
Recent, un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Alberta, Canada, arată că gălbenuşurile unui ou crud conţin de două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr, informează Science Daily.
În plus, experţii au constatat că acest aliment reprezintă o sursă excelentă de antioxidanţi, care pot preveni dezvoltarea bolilor de inimă şi chiar a cancerului.
În urma unei analize a gălbenuşului de ou crud, cercetătorii au constatat că acesta conţine doi aminoacizi - triptofanul şi tirozina - cu proprietăţi antioxidante deosebite.
Experţii menţionează că proprietăţile benefice ale ouălor se reduc la jumătate în cazul în care sunt fierte sau prăjite, iar prepararea lor la microunde diminuează şi mai mult efectul lor terapeutic.
În acelaşi timp, specialiştii au identificat şi mecanismul de acţiune al proteinelor din ou. S-a constatat că acestea trec printr-un proces de transformare sub influenţa enzimelor din stomac şi intestinul subţire şi favorizează producerea de peptide, acestea din urmă acţionând pentru scăderea tensiunii.
Studiul asupra beneficiilor ouălor nu s-a încheiat încă, în prezent, cercetătorii de la Universitatea Alberta încearcă să identifice întreaga gamă de antioxidanţi din ou.
Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că gălbenuşul de ou conţine mult colesterol, însă acesta nu determină creşterea colesterolului sanguin la persoanele sănătoase. "Cei care au trigliceridele şi colesterolul crescut ar fi bine să nu mănânce mai mult de un ou pe zi. În plus, acuzaţia conform căreia persoanele care au fost bolnave de hepatită trebuie să evite acest aliment este complet nefon