Foto: Thinkstock În cel mult 18 luni, "legea" sucurilor de fructe adoptată Parlamentul European va fi obligatoriu însuşită şi de parlamentele naţionale ale ţărilor membre ale Uniunii Europene.
Miercuri, Legislativul UE a adoptat noile reguli de etichetare ale băuturilor de tipul sucurilor de fructe şi al nectarurilor, astfel încât acestea să nu-i mai păcălească pe consumatori în privinţa adevăratului conţinut de zahăr şi de edulcoranţi. Astfel, noile reguli vor fi favorabile consumatorilor, împiedicând folosirea de producători a etichetării înşelătoare a acestor produse, mai ales în cazul sucurilor amestecate, precum şi a menţiunii "fără zahăr", în spatele căreia se ascunde un conţinut deloc de neglijat de edulcoranţi sintetici, care mai de care mai dăunătoari sănătăţii.
Conform viitoarelor noi reguli, un amestec de două sucuri va trebui să aibă o denumire care să reflecte conţinutul său adevărat. De pildă, un amestec de 90% mere şi 10% căpşuni va trebui denumit clar "suc din mere şi căpşuni". În prezent, aceste tipuri de sucuri pot fi denumite "suc de căpşuni". Un nume generic de tip "amestec de sucuri" sau "multifruct" poate fi folosit dacă sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe. De asemenea, etichetările de tip "fără zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri conţinând îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharină, pentru a pune capăt confuziei din acest domeniu. Aceste nectaruri, care sunt făcute din piure de pulpă de fruct la care se adaugă apă, vor putea conţine zahăr sau îndulcitori, dar pe eticheta lor va fi obligatoriu să apară menţionat acest conţinut şi tipul lui. În cazul sucurilor "naturale" sută la sută este interzisă folosirea de zahărului şi a edulcoranţilor.
O altă problemă care le-a atras atenţia legislatorilor europeni a fost cea a sucurilor de portocale – produsele cel mai mult vândute în lume. Dar multe produse sunt vân