Pastele de dinţi îmbogăţite cu arginină ori cu hidroxiapatită protejează dinţii vulnerabili de agresiunea alimentelor reci, fierbinţi, dulci şi acide.
Sensibilitatea dentară se manifestă sub forma unei dureri ascuţite care apare la contactul dinţilor cu alimente reci, fierbinți, acide ori dulci. Dinţii devin sensibili atunci când, din diferite motive, smalţul este îndepărtat, iar dentina (conţine canaliculi prin care trec terminaţii nervoase) nu mai este protejată.
Care sunt cauzele
Periajul agresiv al dinţilor, care poate uza stratul de smalţ (tartrul se depune la marginea gingiei), cariile dentare netratate la timp, retragerea gingiilor şi expunerea rădăcinii dintelui (apare boala parodontală) se numără printre cele mai frecvente cauze. De asemenea, la sensibilitate dentară sunt predispuse persoanele care prezintă plombe dentare vechi fisurate sau neadaptate marginal, precum şi cele care consumă frecvent alimente acide (de exemplu, citrice).
Cum se tratează
Dacă te confrunţi cu o astfel de problemă, este bine să nu întârzii vizita la stomatolog. În principiu, la interval de una-două săptămâni, va trebui să vii la dentist pentru aplicarea de geluri speciale desensibilizante.
De asemenea, există câteva recomandări speciale privind modul de îngrijire a dinţilor acasă. În primul rând, periajul se va face blând, cu ajutorul unei periuţe de dinţi cu perii moi. În plus, pasta de dinţi trebuie să fie special concepută pentru dinţii sensibili.
Pe ce paste de dinţi poţi miza
În prezent, pe piaţa din România, se comercializează o pastă de dinţi care are în compoziţie hidroxiapatită, un mineral care, în mod normal, se găseşte în structura dinţilor. Substanţa se depune în canalele expuse ale dentinei şi astfel împiedică stimulii termici să ajungă la nivelul nervilor. Tot în compoziţia acestei paste de dinţi se găseşte