Balanţa timpului se echilibra către miezul nopţii, când Spiros Pliriakis, sous-chef la Eagles Palace - resort de cinci stele, cu o fascinantă aură bizantină, situat pe malul mării, în drumul călătorului spre Ouranopolis, de unde pornesc cursele spre Athos - şi-a făcut vreme şi pentru noi, pentru o demonstraţie culinară.
VIVAT BALCANII ŞI ARDEII UMPLUŢI!
În bucătăria "de vară" (a se citi "exterioară") a cochetului restaurant-cramă "Vinum", din incinta hotelului (despre care vom mai scrie!), Spiros a hotărât să gătească un fel de mâncare ale cărei efluvii îi aduc mereu aminte de anii copilăriei, când o urmărea pe mama lui bucătărind: ardei şi roşii umplute.
Câtă vreme Spiros pregăteşte bucatele, noi ne întreţinem cu Christos Fragotsinos, food&beverage manager al hotelurilor Macedonian (din care face parte şi Eagles Palace), deţinute de aproape un secol de familia Tornivoukas. "Evident, în întreaga regiune balcanică se întâlnesc aceste preparate, dar cu ingrediente sau moduri de preparare diferite." Nu mă pot opri să nu-i spun că şi la noi, acasă, legumele umplute - şi mai ales ardeii - sunt la mare căutare. "În Grecia folosim orez cu bob mic şi suntem foarte atenţi la verdeţuri şi la pătrunjel, acestea trebuie să fie proaspete. Pentru acest preparat folosim ulei de măsline extravirgin. Amestecăm orezul cu sare, piper, mentă şi pătrunjel. Apoi vom adăuga roşiile descojite şi tocate mărunt, ceapă tocată şi cam 200 ml de apă. Apoi umplem cu această compoziţie ardeii şi roşiile. La sfârşit vom pune ulei de măsline şi apă, le vom acoperi cu folie de aluminiu şi apoi le vom găti timp de 40 de minute la 180 de grade", ne dă reţeta pe nerăsuflate Christo. "Dacă vreţi o altă versiune a reţetei, atunci puteţi pune în compoziţie seminţe de pin sau carne tocată de vită sau de porc sau combinată. De fiecare dată iese un gust diferit. Această