Gurmanzii au transformat intoxicaţiile alimentare într-o tradiţie de Crăciun. Serviciul de Ambulanţă suplimentează numărul echipajelor în perioada Crăciunului şi Revelionului, pentru că solicitările sunt numeroase.
Cârnaţii, chişca, toba, caltaboşii, aspicurile, fripturile, piftia, sarmalele şi nelipsitul cozonac vor trona pe masa de Crăciun a arădenilor, fiind la loc de cinste alături de vinul roşu, preţuit de toată lumea. Crăciunul e prilej de mare bucurie, iar masa tradiţională reprezintă un adevărat festin. Toate aceste mâncăruri pot deveni însă periculoase, mai ales după o perioadă îndelungată de post. Pentru a veni în ajutorul gurmanzilor, cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă au hotărât în această dimineaţă să suplimenteze numărul de echipaje care vor acţiona în perioada 24-31 decembrie.
Acest lucru se datorează faptului că în anii trecuţi, la nivelul judeţului Arad s-au înregistrat sute de cazuri de intoxicaţii alimentare. Dacă mulţi dintre noi ne gândim să lenevim în ziua de Crăciun, medicii arădeni vor sta pe baricade în această perioadă. Situaţia este aceeaşi în fiecare an, pentru că românii nu ezită să facă abuz de mâncare şi băutură în aceste zile. „În măsura posibilităţilor, vom creşte numărul de echipaje care vor acţiona între 24 şi 31 decembrie. La nivelul municipiului Arad vom avea în plus, în medie, unu sau două echipaje pe fiecare tură”, a declarat Roberto Schill, directorul Serviciului de Ambulanţă Arad.
Probleme biliare
Potrivit cadrelor medicale, cele mai des întâlnite afecţiuni sunt cele biliare sau stomacale. Explicaţia este una cât se poate de simplă. Arădenii nu se pot abţine şi mănâncă atât cât îi ţine stomacul, iar combinaţia în exces a alimentelor şi a băuturilor alcoolice duce la intoxicaţii. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, medicii de la Ambulanţă au intervenit în soluţionarea a sute de cazuri de aces