Băutura răcoritoare Allegria reprezintă un amestec de apă minerală şi nouă aditivi alimentari. În acest context, calităţile terapeutice ale apei minerale, fie ea şi extrasă dintr-o sursă de calitate, nu mai au nici o valoare. Aditivii alimentari utilizaţi pot afecta în mod serios sănătatea, mai ales dacă sunt consumaţi în mod frecvent.
Băutura Allegria conţine o cantitate însemnată de zahăr, glucid cu absorbţie rapidă index glicemic ridicat. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că din acestă cauză pancreasul endocrin are de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-un interval de timp mai scurt. Guma arabică şi guma de ester (care are denumirea oficială "esteri glicerici ai răşinilor din lemn") pot afecta buna funcţionare a tractusului digestiv.
Aditivi alimentari
Acesulfamul K poate induce stres metabolic şi are potenţial cancerigen. De aceea, nu este recomandat în curele de slăbire, femeilor însărcinate şi care alăptează, copiilor, suferinzilor. Celelalte categorii de consumatori nu trebuie să depăşească o doză zilnică admisă de 15 mg/kg corp.
Aspartamul, E951, este unul dintre cei mai contestaţi aditivi alimentari. De-a lungul timpului s-au descoperit efecte adverse ca: oboseală, ameţeli, halucinaţii, iritabilitate, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme musculare, pierderea memoriei, cancere de creier. Doza zilnică admisă este de 40 mg/kg corp. La fel de periculos este considerat şi benzoatul de sodiu. Acesta poate produce mutaţii ale ADN-ului, ducând în timp la apariţia diverselor tipuri de cancer.
Conservantul E211 este cu atât mai periculos cu cât este folosit în combinaţie cu colorantul E104, galben de chinolină. Cercetători britanici de la Universitatea din Southampton au