Bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul şi cancerul pot fi prevenite dacă mîncăm grîu integral. Efectele benefice se datorează vitaminelor din grupul B, potasiului, calciului, magneziului şi fierului din boabele de grîu.
Bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul şi cancerul pot fi prevenite dacă mîncăm grîu integral. Efectele benefice se datorează vitaminelor din grupul B, potasiului, calciului, magneziului şi fierului din boabele de grîu.
În prezent, cerealele acoperă două treimi din aportul caloric zilnic şi jumătate din raţia de proteine necesare omului, spun nutriţioniştii. "După Sfînta Scriptură, cerealele şi fructele au reprezentat alimentaţia omului pînă după Potop. Iar, dintre cereale, grîul este cel mai folosit", arată doctorul Pavel Chirilă în volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos. Principiile dietei naturiste". Grîul se remarcă în primul rînd prin conţinutul de vitamine din grupul B. Acestea au un rol deosebit în prelucrarea de către organism a glucidelor şi în buna funcţionare a sistemului nervos. Specialiştii atrag atenţia că doar produsele obţinute din grîu integral – pîine integrală, paste făinoase, cereale integrale pentru micul dejun – conţin complexul vitaminic B. Vitaminele sînt concentrate în învelişul bobului de grîu şi sînt îndepărtate în timpul măcinişului, în procesul de rafinare a făinii. S-a demonstrat că învelişul bobului de grîu conţine lignani, substanţe care reduc riscul bolilor de inimă. Şi tocmai aceste substanţe cu rol cardioprotector sînt îndepărtare o dată cu tărîţele în procesul de rafinare. Iată încă un motiv să mîncăm pîinea din făină integrală sau fulgii de cereale integrale. "Numeroase studii asupra pîinii relevă că pîinea integrală nu predispune la obezitate, îşi păstrează calităţile timp îndelungat şi este bine tolerată de persoanele cu afecţiuni digestive", notează dr Pavel