O firmă japoneză produce „Cavianne“, un soi de icre negre sintetice asemănătoare celor de sturion, dar de 50 de ori mai ieftine. Sursa: AFP
Un fost patiser japonez, în vârstă de 75 de ani, a inventat „Cavianne“, o imitaţie a caviarului de cincizeci de ori mai ieftină, disponibilă deja în câteva restaurante. Doar Susumu Mikami produce caviar artificial în Japonia şi vinde o cutie de 50 de grame cu aproximativ 1.000 de yeni (6 euro), relatează AFP.
„Cavianne“ este fabricat într-un laborator culinar situat în prefectura Aomori (nordul Japoniei), fiind un amestec de mai multe ingrediente: cerneală de sepie, sâmburi de măr, arici de mare, stridii şi scoici Saint-Jacques. La toate acestea se adaugă un aglomerant extras dintr-o algă.
Laboratorul culinar Hokuyu Foods dispune de o instalaţie cu tuburi prin care amestecul de culoare gri şi lipicios curge şi apoi ia forma unor mici bile, asemănătoare icrelor de sturion. Susumu Mikami a avut nevoie de doi ani pentru a pune la punct „formula exactă“ a produsului, al cărui gust te duce cu gândul la faimosul caviar Beluga. „Gustul caviarului Marea Caspică este minunat“, spune Mikami.
Cunoscătoriipreferă originalul
În prezent, Hokuyu Foods produce aproximativ patru tone de „Cavianne“ pe an, adică echivalentul unei cincimi din consumul anual de caviar. Susumu Mikami nu este însă mulţumit de nivelul vânză rilor şi vrea să exporte produsul. Deocamdată, „Cavianne“ este de şapte ori mai sărac în calorii decât caviarul natural, iar fostul patiser şi-a propus să-i adauge grăsimi, pentru a-i da un gust mai pronunţat şi a-l face mai atractiv pentru consumatorii de peste hotare.
„Există oameni care refuză categoric produsul meu, cunoscători ai gustului caviarului adevărat. Asta o pot înţelege“, recunoaşte Mikami. Chiar dacă investiţia în „Cavianne“ l-a adus într-o