Anul acesta, ştiinţa şi tehnologia folosite în domeniul agriculturii au obţinut rezultate spectaculoase, care se reflectă în principal în noi varietăţi de legume create prin încrucişarea celor „obişnuite“ din aceeaşi familie. Violetul este culoarea vedetă în agricultura de anul acesta, tehnologii dezvoltând cartofi şi varză de Bruxelles colorate în această nuanţă.
Cartofii prăjiţi sunt unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare din întreaga lume şi s-ar fi putut crede că popularitatea lor nu va putea depăşi niciodată nivelul actual. Şi totuşi, lanţul de magazine Sainsbury’s din Marea Britanie a făcut o încercare în acest sens (reuşită, de altfel), aducând pe piaţă o varietate de cartofi de culoare violet.
Legumele, a căror culoare aprinsă nu se limitează la a apărea doar pe coajă, ci şi în interior, s-au dovedit pe placul clienţilor magazinelor Sainsbury’s. În plus, violetul „supravieţuieşte“ şi după procesul de preparare, astfel că persoanele care încearcă această ciudăţenie vor avea plăcuta surpriză de a se delecta cu porţii delicioase de cartofi pai prăjiţi, cartofi copţi, la cuptor şi piure - care au acelaşi gust ca şi preparatele similare pregătite din cartofii tradiţionali. Numai că acest soi de cartofi nu este doar aspectuos, ci şi plin de antioxidanţi - în special antocianină, substanţa care conferă culoarea specifică afinelor, murelor şi vinetelor. Antocianina este un antioxidant ce protejează celulele împotriva acţiunii radicalilor liberi, având astfel posibilitatea de a preveni cancerul, şi aduce totodată o serie întreagă de beneficii pentru sănătatea organismului.
Cum s-a creat cartoful violet
Aşa cum probabil ştiţi, în natură există mii de soiuri de cartofi, dintre care unii au miezul în culori vii, de la roşu aprins şi până la mov. Soiul nou-creat şi botezat „Purple Majesty“ este rezultatul muncii experţilor