Gabi Hoştiuc e bucătar de şapte ani. A deprins tainele meseriei oarecum bizar, în armată. Apoi, când şi-a dat seama că i se potriveşte, a mers un an în Franţa, pentru a înţelege subtilităţile culinare. Acum, deşi ştie o grămadă de fineţuri franţuzeşti, se ocupă cu reţete ţărăneşti.
Bucătarul-şef Gabi Hoştiuc (27 de ani) lucrează de şase ani la restaurantul cu specific ţărănesc „La Neacşu” şi, spun clienţii, este extrem de priceput, dovadă fiind calitatea specialităţilor culinare pe care le prepară zilnic.
Tânărul recunoaşte sincer că a devenit bucătar de nevoie, în armată. „Am avut de ales între transmisiuni şi bucătărie. Un coleg a ales înaintea mea şi aşa am ajuns la bucătărie. A fost o alegere bună şi pentru că, la sfârşit, când am tras linie, mi-am dat seama că mâncărurile mele nu sunt deloc rele”, spune amuzat Gabi Hoştiuc.
Dacă tot a ales această meserie, a zis că nu-i rău să se perfecţioneze, aşa că a ajuns, pentru un an în Franţa. Acolo a învăţat tainele meseriei de la renumiţi bucătari parizieni. Ne-a şi spus numele câtorva, însă notorietatea bucătarilor nu seamănă cu – să zicem - cea a fotbiliştilor: nu mai auzisem de ei.
E mai greu să găteşti ţărăneşte decât franţuzeşte
„Să ştiţi că e mai greu să găteşti ţărăneşte decât franţuzeşte”, spune bucătarul. Şi explică: „Bucătăria românească, aceea de la mama ei, are nişte subtilităţi nebănuite. Ce fois gras? Ce raţă cu portocale? Nu, frate! Astea-s mizilicuri! Să vină franţujii la noi să vadă cum se face tochitura moldovenească. Sau sărmăluţele în foi de viţă. E complicat şi fascinant. Astea înseamnă rafinament!”
Gabi Hoştiuc ne-a mai mărturisit că a gătit şi în Franţa, aşa, ca să arate ce poate, mâncăruri româneşti.
„S-au arătat foarte interesaţi. Cel puţin cu sarmalele i-am demolat. Au cerut câte trei porţii. Apoi s-au ţinut de stomac două zile.