Nu a trecut mult timp de când am fost invitaţi să participăm la o sărbătoare importantă pentru locuitorii Buzăului. "Înţărcatul mieilor", căci despre această sărbătoare este vorba, a fost organizată la începutul lunii mai şi a adunat laolaltă turişti de prin toate colţurile ţării, dar şi mulţi localnici.
Toţi au venit la poalele Penteleului să sărbătorească alături de prieteni, dar şi să înveţe lucruri noi. Înconjuraţi pretutindeni de verdeaţă, voie bună, oameni generoşi şi bucate gustoase, participanţii la sărbătoare s-au simţit minunat şi au promis să revină şi la anul, alături de prietenii lor.
În luna mai sau "Florar", cum mai este numită popular, peste tot pe câmpuri sau în gospodării munca este în toi, iar ciobanii părăsesc viaţa tihnită de la sate şi pornesc cu oile pe munte, separând înainte mieii de oi. Acum acestea dau cel mai bun lapte, deci se face şi cea mai bună brânză, care va fi consumată ca atare sau va fi folosită la prepararea altor bucate gustoase.
Ciobanii vor coborî de pe munte împreună cu oile doar când vara şi-a luat rămas bun de la oameni şi a făcut loc surorii sale, toamna, la fel de bogată în merinde ca şi ea. Atunci vor înapoia oile fiecărui proprietar în parte, urmând ca aceştia să primească şi cantitatea de brânză care li se cuvine.
PREPARATE DE ADMIRAT, DAR ŞI DE GUSTAT
Şi dacă am zis că este sărbătoare, apoi sărbătoare să fie! Şi aşa a şi fost. Organizată de ANTREC Buzău, având reprezentant pe Cristina Partal, cu ajutorul pensiunilor din zonă, sărbătoarea a fost şi anul acesta o mare reuşită. Proprietarii pensiunilor s-au întrecut în a prepara bucate de soi, care mai de care mai îmbietoare, mai aromate şi mai aspectuoase. Unele dintre ele, preparate după reţete proprii, iar altele după reţete tradiţionale buzoiene, din dorinţa de a păstra şi readuce în atenţia oamenilor mâncăru