UE pare mai mult preocupata de controlul individului decit de bunastarea sa Consumul de bauturi alcoolice reprezinta, fara indoiala, o traditie europeana mult celebrata, alaturi de fotbal, politica sau gastronomie. Exista prea multe ritualuri ale bucuriei de a trai, si de aceea nu le vom enumera aici, pe care Europa si le-a perfectionat in timp, slefuindu-le si rafinindu-le sau, din contra, pastrindu-le si conservindu-le in forma lor originara. Si fiecare dintre aceste ritualuri are, daca nu neaparat in centrul lui, atunci cel putin drept catalizator alcoolul, sub forma de vin, bere sau alte bauturi mai tari, simboluri ale bunei dispozitii, relaxarii, prieteniei, iubirii si, de ce nu, al creatiei. O arata si statisticile. Europenii beau, in medie, cam 9 litri de alcool pur pe an, deci mai mult decit americanii, care se opresc la mai putin de 7, sau decit chinezii, care se limiteaza la 4 litri. Fiecare tara are bauturile ei traditionale, iar daca amintim aici tuica sau whisky-ul, ar fi de ajuns. Mai mult, in Europa, vinurile sint denumite in functie de regiunea din care provin, spre deosebire de SUA, unde vinul este particularizat numai de soiul de struguri din care este produs. Pe batrinul continent, vinul nu este doar unul dintre sutele de marfuri pe care poti sa le achizitionezi. El reprezinta un simbol al regiunii, o moneda de schimb nu numai economica, ci in special culturala. Toate bune pina aici, insa UE a propus spre dezbatere o noua masura legislativa care sa micsoreze cantitatea productiei de vin. Initiativa, neutra pina la punerea sa in aplicare, a declansat o interpretare puritana, guvernul scotian "trintind" la comanda o campanie media impotriva unui ritual vechi, celebrat in barurile locale, si anume round-buying (pe scurt si in traducere libera, a cumpara un rind de bautura prietenilor sau colegilor). Regulile sint simple. Daca accepti un pahar, trebuie