Betacarotenul, E160a, este un aditiv alimentar care colorează mâncărurile în portocaliu. De cele mai multe ori îl puteţi găsi în margarină, unt, prăjituri, produse lactate şi băuturi răcoritoare. Această substanţă poate fi obţinută din surse naturale cum ar fi legumele cu frunze verzi, morcovii, cartofii dulci şi piersicile. Dulciurile conţin în marea majoritate colorantul E160a
E160a consumat din surse naturale nu are efecte adverse asupra organismului. Cel mult poate duce la îngălbenirea pielii în cazul în care mâncăm foarte multe produse care conţin această substanţă. Însă de cele mai multe ori, producătorii de alimente folosesc betacaroten de sinteză chimică. Acesta are o doză zilnică admisă de 5 mg/kg corp, stabilită de JEFCA, organismul modial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari. Doza este atât de mică pentru că betacarotenul de sinteză are efecte extrem de nocive.
CANCER DE PLĂMĂNI
Societatea Americană de Oncologie susţinea într-un studiu că în cazul unui consum de 30 mg de betacaroten este posibilitatea foarte mare de a apărea cancerul de plămâni. Cele mai afectaţi sunt persoanele care fumează şi cei care trăiesc în zone foarte poluate. Aceştia cer ca produsele care conţin E160a să aibă pe etichetă avertizări legate de potenţialul lor cancerigen asupra fumătorilor.
De asemenea, au fost realizate studii care au arătat că E160a poate creşte toxicitatea vitaminei A. Acest lucru este posibil pentru că E160a este şi el o sursă de vitamina A – două părţi de caroten aduc o parte de vitamina A. Mai mult, în 1994 a apărut un studiu în “The New England Journal of Medicine” din care reieşea că şi această substanţă ingerată din fructe şi legume poate duce la cancer de plămâni, mai ales în cazul celor predispuşi la aceste maladii. Rezultatul l-au obţinut şi medicii de la Institutul Naţional de Oncologie din SU