Alăptarea constituie una dintre priorităţile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Şi anul acesta, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării (1-7 august), OMS reaminteşte că hrănirea bebeluşului cu lapte matern în primele 6 luni de viaţă, fără introducerea altui aliment, este cel mai eficient mod de a-i proteja sănătatea.
Săptămâna Mondială a Alăptării, organizată începând din 1991 în 170 de ţări ale lumii, inclusiv în România, reprezintă şi pentru specialiştii din ţara noastră încă un prilej de a trage un semnal de alarmă cu privire la scăderea dramatică a numărului mamelor care îşi alăptează pruncii. Astfel, potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, doar 12% dintre sugari sunt hrăniţi exclusiv la sân până la vârsta de 6 luni. Chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%. Un copil este considerat ca fiind alimentat exclusiv la sân dacă în afară de laptele matern nu mai primeşte nici un fel de alte lichide (apă, ceai, suc de fructe, lapte formulă) sau alimente solide, cu excepţia unor vitamine, suplimente nutritive sau medicamente. Datele dovedesc că în România se înregistrează unele dintre mai mici rate ale alăptării. În Franţa, de exemplu, peste 40% dintre copii beneficiază numai de lapte matern până la 6 luni.
De ce laptele matern este alimentul ideal pentru copil în primele lui 180 de zile de viaţă? După cum subliniază în repetate rânduri experţii OMS, laptele de mamă îi asigură bebeluşului toate substanţele nutritive de care are nevoie pentru a creşte sănătos. Dar ceea ce face laptele matern net superior oricărei formule de lapte este conţinutul său în anticorpi, care protejează copilul de boli infecţioase (diaree, pneumonie) şi alergii. Prin laptele său, mama îi conferă copilului imunitate în faţa unor boli grave.
Speciali