Franţa. Paris, martie a.c. La cea de-a XVII-a ediţie a Concursului Vinalies Internationales, unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din lume, organizat de Uniunea Oenologilor din Franţa, sub egida Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, s-au “aliniat la start” 3.500 de probe de vinuri din 40 de ţări, înscrise la şapte categorii: vin roşu, alb, roze, vinuri dulci, spumante, licoroase şi distilate. Vinul alb numit «Solo Quinta», un cupaj produs la Cramele Recaş, din judeţul Timiş, a fost cel care, din peste 1.000 de vinuri albe seci, a obţinut cel mai mare punctaj, adjudecându-şi astfel Trophée Vinalies Internationales 2010 Exceptional Award, echivalentului Oscarului în materie de vinuri, după cum spun specialiştii.
De curând am stat de vorbă cu Ioan Georgiu, un profesionist al vinului, directorul general al cramelor bănăţene. “Solo Quinta” - şi-a început el povestea - “cinci note, o savoare unică, o singură cheie. Cinci sortimente atent alese, armonizate într-un singur vin dedicat celor mai rafinate şi exigente gusturi, este ceea ce bine sintetizează tehnologul Hartley Smithers. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, trei nobile sortimente internaţionale albe, de fapt cele mai cunoscute, apoi Fetească Regală, un sortiment românesc. Deci, patru vinuri albe şi un al cincilea, Fetească Neagră, un sortiment roşu vinificat în alb, un sortiment românesc care, cu siguranţă putem spune, că este cel mai cunoscut vin roşu românesc în lume. Strugurii au fost culeşi manual de pe Dealul Uberland şi Dealul }iganului. Strugurii din soiurile Fetească Regală şi Sauvignon Blanc au fost zdrobiţi şi presaţi, la scurt timp după recoltare, în prese vacuumate. Mustul a fost decantat la 10º C, timp de două zile, şi fermentat (separat pe cele două soiuri) timp de trei săptămâni, la 10ºC. Strugurii din soiurile Muscat Ottonel şi Chardonnay au suportat o zdr