Consumul moderat de ceai sau de cafea „nu are efecte atât de negative asupra sănătăţii, atâta vreme cât stilul de viaţă este sănătos“, recomandă Asociaţia Medicală Americană. Mai mult, nu numai că s-a dovedit că efectele negative ale cafelei nu există, dar cele mai recente studii nu reuşesc nici să găsească o legătură între hipertensiune şi cafea. În schimb, există foarte multe informaţii despre aportul benefic al cafelei.
„Ceea ce le spun pacienţilor mei este că dacă le place cafeaua ar trebui să bea cât de multă pot“, spune doctorul Peter Martin, directorul Institutului de Studii ale Cafelei din cadrul Universităţii Vanderbilt. „Oricum dacă bei atât de multă cafea, nu îţi va mai face niciun rău, de fapt, ar putea chiar să te ajute. Mult.“
Printre beneficiile aduse de cafea se numără prevenirea maladiei Alzheimer şi protejarea ficatului. Ultimii câţiva ani au adus descoperiri care sugerează că ar trebui că consumăm cafea nu numai datorită beneficiilor cafeinei. S-a ajuns până acolo încât cafeaua a fost declarată nutritivă, spun cei de la publicaţia americană „The Atlantic“.
Cafeaua pare să reducă riscurile apariţiei diabetului de tip 2. Faptul că nu s-a înregistrat o diferenţă semnificativă între consumul de cafea normală şi cel de cafea decafeinizată, arată că există şi altceva, în afară de cafeină, care ar putea contribui la beneficiile enumerate.
Desigur, ceea ce adăugăm cafelei poate cu uşurinţă să contracareze efectele ei terapeutice. Multe băuturi îndulcite au fost asociate cu creşterea riscului de diabet. Un gust educat cu zahăr şi frişcă (mai ales când i se adaugă şi mirosul sărbătorilor de iarnă, cum ar fi scorţişoara şi vanilia) este, poate, unul dintre motivele pentru care asociem cafeaua mai mult cu decadenţa, decât cu prudenţa.
Multe dintre îngrijorările asociate efectelor negative ale cafelei au fost