Autorităţile italiene au retras de la vânzare circa 70.000 de bile de mozzarela care deveneau albastre la deschiderea recipientului în care se aflau şi au activat sistemul european de alertă rapidă privind o posibilă contaminare, relatează BBC, potrivit NewsIn.
Brânza suspectă, fabricată în Germania pentru o companie italiană, a fost descoperită de un cumpărător din Torino, care a observat că aceasta capătă o nuanţă albastră la contactul cu aerul. Acesta a sunat la poliţie, potrivit presei.
Ministrul sănătăţi, Ferruccio Fazio, a alertat autorităţile germane şi Comisia Europeană în legătră cu o posibilă contaminare.
Testele iniţiale ale unui institut din Torino au arătat că schimbarea culorii este provocată de o bacterie, dar experţii afirmă că acest fenomen poate indica şi prezenţa cuprului, nichelului sau plumbului în laptele din care a fost făcută brânza sau în soluţia folosită pentru a o conserva.
Circa 60% dintre italieni mănâncă în mod regulat mozzarela, potrivit asociaţiei fermierilor italieni Coldiretti.
În 2008, presa italiană a dezvăluit că o cantitate de 11.000 de tone de brânză stricată sau cu valabilitatea expirată de care s-au debarasat societăţi italiene, dar şi europene, au fost "reciclate", fiind reintegrate ulterior în compoziţia a noi produse lactate vândute în UE.
Brânzeturile alterate - unele conţinând viermi, excremente de şoareci sau chiar reziduuri din plasticul în care fuseseră ambalate şi cerneală de la etichete - erau "reciclate" prin amestecare cu brânzeturi "proaspete", o bază folosită apoi în fabricarea de mozzarella, gorgonzola şi brânză topită, produse care erau vândute ulterior în întreaga Europă.
Tot în 2008, câteva ţări au interzis pentru scurt timp brânza italiană mozzarella în urma temerilor unei contaminări cu dioxină.
Autorităţile italiene au retras de la vânzare circa 70.000 de bile d