Sursa virusului H5N1 a rămas încă un mister. SRI a postat ieri pe site-ul propriu raportul despre posibilele surse de transmitere a virulsului, raport care a făcut vâlvă în ultima perioadă. Unele declaraţii făcute tot ieri de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Braşov se bat însă cap în cap cu acest raport, dar cel mai probabil este vorba despre o dezinformare. Nici SRI, nici DSV, nici poliţiştii sau procurorii braşoveni nu pot să dea la această oră un răspuns clar, există doar speculaţii şi piste deocamdată nesigure.
Inspectorul şi
puii de curcă
Conform raportului SRI, SC Pati Prod SRL Codlea a achiziţionat 8.000 pui de curcă în data de 10 martie şi 14.560 în 24 martie, de la firma Nadudvar Impex SRL din Oradea. Deoarece, în perioada 23-28 aprilie, în cadrul fermei Pati Prod au murit circa 29.000 pui de curcă, reprezentanţii firmei au luat legătura cu medicul veterinar Iuliu Pop care şi-a declinat competenţa afirmând că, „nu se pricepe decât la pui de găină”. Ca urmare, reprezentanţii firmei au luat legătura cu specialişti de la Agricola Internaţional Bacău care le-au recomandat să „scape” de pui. Până în data de 28 aprilie, reprezentanţii firmei Pati Prod au îngropat păsările într-o groapă săpată la 300 m în afara perimetrului fermei”. În raport se mai arată că şefii Pati Prod au justificat moartea celor 29.000 de pui de curcă prin suprapopularea halei de creştere şi căderea reţelei electrice a fermei.
Şefii DSV Braşov
confirmă importul, dar infirmă infecţia
Şi totuşi, curcile erau infectate cu H5? DSV spune că nu prea. „Luna aceasta, pe data de 18, s-au prelevat probe de la cadavrele de curcani. În urma testelor rapide, s-a arătat că ar fi vorba de o viroză, dar nu de virusul H5. Probele au fost duse la Bucureşti dar rezultatul este neconcludent”, a spus ieri Dorin Enache, directorul interimar al