Maeştrii bucătari din străinătate au început să îşi pună tot mai serios problema alimentaţiei cât mai sănătoase. Nu este vorba doar despre a reduce obezitatea şi diabetul, deşi acestea sunt priorităţile, ci despre educarea oamenilor să consume alimentele care trebuie. Asta înseamnă să cumpere direct de la fermieri care cresc fructe şi legume fără pesticide sau fără să fie modificate genetic, să ia carnea de la fermieri care nu îşi îndoapă animalele cu hormoni, ci le cresc într-un mediu plăcut şi liber. Toate acestea sunt lucruri pe care bucătarii şi le impun mai întâi lor, pentru ca apoi să le poată transmite către consumatori.
Cei care nu înţeleg importanţa alimentelor iau de multe ori în derâdere grija fermierilor pentru animale, considerată uneori ridicol de umană. Mulţi se întreabă: de ce să se lăfăie animalele la soare pe o câmpie verde sau de ce să aibă peştii spaţiu în crescătorie, pentru ce atâta grijă, dacă oricum animalele vor fi sacrificate pentru hrană?Totuşi, noua filosofie culinară spune că e mai bună mâncarea organică, cum ar fi carnea de la un animal care a crescut în voie şi a fost tratat „uman”, cu spaţiu, mâncare şi apă la discreţie. Este vorba despre natură, care trebuie lăsată să îşi urmeze cursul ei firesc, pe care oamenii nu trebuie să îl forţeze în nici un fel. În mod natural, vara trebuie consumate fructele specifice sezonului, iar iarna, legumele care se găsesc atunci, pentru că natura le face pe toate, când trebuie, pentru nevoile omului. De fapt, întreaga filosofie se bazează pe întoarcerea la natură, aşa cum era cu zeci de ani în urmă: puiul creştea şi atunci când era lăsat liber în curte, fără să-i fie injectate substanţe de accelerare a acestui proces, iar vacile au dat lapte foarte bun fără să aibă nevoie de hormoni. Cei mai buni bucătari ai lumii spun că, dacă înainte se putea, înseamnă că se poate şi acum.
Unii dintre