Scăderea temperaturilor ne face mult mai vulnerabil în faţa bolilor, avertizează medicii. Specialiştii spun că în această perioadă a anului riscul de a ne îmbolnăvi este unul destul de ridicat, deoarece, odată cu venirea sezonului rece, scade imunitatea organismului.
Nutriţioniştii spun că în sezonul rece funcţiile vitale şi metabolismele încetinesc. În plus, fluidele biologice ale corpului stagnează mai mult, iar rinichii şi bila sunt cele mai afectate organe în această perioadă a anului. "Odată cu scăderea temperaturii, organismul are tendinţa de a acumula energie, motiv pentru care riscăm să luăm câteva kilograme în plus", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Astfel, pentru a ne menţine starea de sănătate este indicat să adoptăm o dietă adecvată temperaturilor scăzute care s-au înregistrat în ultima perioadă.
Dacă pe timpul sezonului cald organismul are nevoie de cât mai multă apă, iar alimentele vedetă sunt fructele şi legumele, în perioada rece a anului corpul are nevoie de grăsimi, proteine şi carbohidraţi, sunt de părere nutriţioniştii.
Oboseala şi stresul îşi pun amprenta asupra noastră
Mai mult, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că odată cu scăderea temperaturilor oboseala şi stresul îşi pun amprenta asupra noastră, ceea ce face ca dieta să fie una adecvată sezonului rece. "O alimentaţie potrivită acestei perioade din an trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidraţi, 15 la sută proteine şi 30 la sută grăsimi", indică dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.
Deşi în acest sezon organismul are nevoie de grăsimi şi proteine, nutriţioniştii atrag atenţia asupra calităţii acestor nutrienţi. "Grăsimile de bună calitate le găsim în alimente de origine vegetală, dar şi în preparate din peşte. Surse de grăsimi esenţiale mai sunt uleiurile vegetale, precum cel de in,