Bucureşteanul specialist al vinurilor vă dă un sfat preţios: nu stricaţi gustul vinului cu sucuri sau apă
Cu ceva ani în urmă, meseria de somelier nici nu exista în nomenclatorul meseriilor. De fapt, nici în dicţionare nu poţi afla mai multe despre un somelier. În zilele noastre, somelierul e recunoscut oficial şi, mai mult decât atât, cei mai buni somelieri se aleg în urma unui concurs naţional. „Trofeul Someleriei”, ediţia a 11-a, a avut loc ieri, la Braşov. În urma acestuia, bucureşteanul George Cioca (foto) a fost desemnat „somelierul anului 2010”, din peste 20 de concurenţi, premiul dându-I posibilitatea să-şi reprezinte ţara la concursurile de gen din lume. Pentru acest titlu, George Cioca a trebuit să-şi dovedească juriului „măiestria” în servirea, degustarea şi decantarea vinului. În plus, a mai avut de trecut şi proba „analizei meniului”, în care trebuia să găsească greşelile care s-au „strecurat”. Pentru câştigător, cea mai grea probă a fost proba cea de evaluare a vinurilor, după cum ne-a mărturisit. Mai exact, a trebuit să spună care sunt soiurile de struguri folosite în realizarea vinului, să precizeze aciditatea, conţinutul de zahăr, zona de provenienţă, anul de recoltare etc. Pe lângă asta, concurentul a mai trebuit să ştie să recomande vinuri în asociere cu diferite preparate culinare, temperatura la care poate fi servit etc. Potrivit lui Doru Dumitresu, preşedintele Asociaţiei Somelierilor din România, cei trei finalişti: George Cioca, Valentin, Moldovan şi Alin Mihalcea au fost foarte buni, iar câştigătorul a primit trofeul la o mică diferenţă de ceilalţi doi.
A învăţat meserie pe vasele de croazieră
Cel mai bun somelier de anul acesta lucrează în domeniu din 2008, pe un vas de croazieră. Chiar dacă a fost desemnat cel mai tare specialist în vinuri, se va întoarce să lucreze pe vasele de croazieră, în 31 decembrie, du