După anii '50, stilul americanilor de a se hrăni şi de a face sex s-a schimbat total. Acesta este subiectul articolului semnat de Mary Eberstadt de la Hoover Institution, intitulat "Is Food the New Sex?", apărut recent în publicaţia Le Monde.
În ultimele decenii, se înregistrează o răsturnare a raportului dintre morală, alimentaţie şi sex. Atunci, a mânca era, din punct de vedere moral, un act neutru, dar în prezent a căpătat o puternică semnificaţie morală. Atunci, sexul era asociat cu numeroase interdicţii, azi este un act liber de orice prejudecăţi. Autoarea articolului observă că obiceiurile culinare ale americanilor s-au modificat complet. În urmă cu decenii, ei se mulţumeau cu fripturi, carne, meniuri hipercalorice...
Modificările culinare cele mai vizibile nu sunt în privinţa varietăţii alimentare, ci în valoarea pe care societatea o imprimă preparatului cu care se hrăneşte. A mânca, de exemplu, carne roşie este mai puţin moral cu a mânca pui sau peşte. Comportamentul ideal din punct de vedere moral ar fi de a nu mânca nici carne, nici peşte. Iar când un vegetarian refuză carnea, motivând că nu ar fi bună pentu sănătate, demersul lui nu are la bază o analiză de specialitate, ci faptul că este un aliment impur, obţinut printr-un act violet, comis într-un abator de animale.
Mai nou, Michelle Obama, soţia preşedintelui SUA, plantează legume pe peluza de la Casa Albă, pentru a avea, spune ea, legume proaspete la masă. Autoarea articolului consideră că americanii văd în gestul primei doamne unul de natură patriotică.
RELIGIA
Dimpotrivă, în materie de sexualitate, valorile morale sunt din ce în ce mai absente. În urmă cu peste cinci decenii, religia era puternic prezentă, impunând comportamentului sexual o distincţie între bine şi rău. Homosexualitatea era condamnată, fiind catalogată un act impur. Chiar