Producătorii vor să mărească preţurile la mâncare, dar susţin că piaţa nu le permite în momentul de faţă şi dau asigurări că sărbătorile nu vor fi un prilej de a-şi rotunji profiturile.
Majorarea tarifelor la utilităţi, dar şi a preţurilor la combustibili şi materie primă au făcut ca producătorii de carne, pâine şi lactate să meargă pe minus în ultimele luni, însă noi scumpiri în perioada Crăciunului ar însemna vânzări mai mici şi costuri de producţie mai mari, spun reprezentanţii din industrie.
”Pentru ca societăţile comerciale să reziste trebuie să crească preţurile, însă, pe de altă parte, mai există şi problema veniturilor populaţiei. Salariile marii majorităţi nu au crescut. Veniturile sunt în scădere, pentru că preţurile la alimente, la apă caldă, la întreţinere, la combustibili au crescut, ceea ce înseamnă că veniturile familiilor sunt în scădere”, a declarat pentru gândul Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
În opinia sa, preţurile ar trebui să fie majorate cu 10-15% pentru ca jucătorii din industrie să reziste, însă procentul este prea mare pentru a putea fi suportat de populaţie. ”Cred că cel mai realist ar fi 50% din acest procent”, susţine Frumosu. Sindicalistul este de părere că pentru a contrabalansa scumpirile la combustibili, energie electrică şi materie primă, Guvernul trebuie să reducă fiscalitatea, ceea ce le-ar permite companiilor să-şi reducă din cheltuieli şi să menţină preţurile la nivelul actual.
Minea, Romalimenta: Speculatorii din pieţe cumpără porcul din hypermarket şi spun că e crescut eco la ei în curte
Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară (Romalimenta), susţine că preţul la carnea de porc s-a stabilizat în toată Europa. De aceea nu se aşteaptă la noi scumpiri în perioada sărbătorilor.
”De sărbători majorările nu sunt sem