Asociația Interprofesională Bio – România, Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică Bio România și Centrul Național de Teste Comparative protestează faţă de modul în care se încearcă discrediarea agriculturii ecologice în recenta \"epidemie\" cu E. coli care afectează Europa. Sursa: VLAD STĂNESCU
"Agricultura ecologică şi adevăratele produse “bio” protejează și nu contaminează consumatorii cu E. Coli. Toate produsele de origine vegetală spre deosebire de produsele de origine animală sunt sterile în interior. Este cunoscut faptul că bacteria Escherichia coli tulpina enterohemoragică (EHEC), ce provoacă diaree puternică şi hemoragii intestinale şi uneori chiar moartea la om, nu se poate afla decât accidental pe suprafaţa acestora şi nu în interiorul acestora. O simplă spălare sub un jet de apă le îndepărtează definitiv", susţin cei care produc ecologic.
Reguli în comercializarea produselor bio
Bacteria răspunzătoare de situaţia din Germania nu poate ajunge pe castraveţii bio, aşa cum s-a vehiculat în presă, din trei motive:
(a) Conform legislaţiei şi regulilor internaţionale elaborate de IFOAM - Fundaţia Internaţională a Agriculturii Organice (Internaţional Foundation for Organic Agriculture) şi IOAS - Sistemul internaţional de acreditare Ecologică (Internaţional Organic Accreditation System), în agricultura ecologică nu se admit la certificare şi sunt strict interzise următoarele două operaţiuni de fertilizare a solului:
- Folosirea fecalelor umane la îngrășarea solului;
Și
- Folosirea gunoiului de grajd incomplet fermentat, adică cel ce nu a trecut prin faza de auto-sterilizare, ce implică distrugerea tuturor bacteriilor, atunci când bălegarul ajunge la temperatura de peste 60°C.
Aceste norme definesc superioritarea legumelor şi fructelor BIO faţă de cele convenţionale, ce nu impun în mod expres aceste reguli.
@N