Pe măsură ce oamenii sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la riscul pe care consumul de băuturi energizante îl presupune, un studiu recent analizează impactul asupra organismului al acestor băuturi populare printre adolescenţi .
Studiul, publicat în jurnalul „Pediatrics“, relatează că, dacă în 2003, 16% din studenţi consumau energizante, în 2008 procentul a crescut până la 35%, iar în prezent 50% dintre studenţi beau un energizant cel puţin o dată pe lună.
Se pune atunci întrebarea : care din ingredientele acestor băuturi ne dăunează ?, se arată într-un articol din revista „Time“.
Cafeina
Cafeina este ingredientul principal din băuturile energizante, iar nivelul său poate varia. Nu s-au impus încă limite în ce priveşte consumul cafeinei, dar se ştie că excesul a fost asociat cu o varietate de efecte adverse precum hipertensiune, naştere prematură sau chiar moarte.
Guarana
Cunoscută şi sub numele de cacao braziliană, guarana este o plantă originară din America de Sud care conţine guaranină. Un gram de guaranină echivalează cu 40 mg de cafeină. Deşi pe lista ingredientelor din energizante, guarana este specificată separat, în realitate băutura nu conţine cafeină şi guarana, ci conţine cafeină şi mai multă cafeină, scriu autorii.
Zahăr
Zahărul din băuturile energizante poate veni sub forma glucozei ori a fructozei. „Cei care consumă două sau trei băuturi energizante ar putea ingera între 120 mg şi 180 mg de zahăr, de patru până la şase ori mai mult faţă de doza zilnică recomandată“, scriu autorii, subliniind că adolescenţii care consumă energizante riscă să aibă probleme cu obezitatea sau să îşi afecteze dantura.
Taurina
Unul dintre cei mai întâlniţi aminoacizi din corp, taurina poate sprijini dezvoltarea creierului şi regla nivelul mineralelor şi al apei din corp, putând inclusiv să îmbunătăţească perfor