Doctorul Simona Carniciu, medic rezident medicină de familie, doctorand în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul "Prof. Dr N. Paulescu", explică termenul de prediabet şi modalităţile prin care o persoană aflată în faza de prediabet poate evita diabetul propriu-zis.
"Preocuparea pentru depistarea precoce a diabetului există de pe vremea profesorului Ion Pavel, ctitorul diabetologiei în ţara noastră şi membru al Academiei Române şi al Academiei de Medicină din Franţa.
Savantul a introdus noţiunea de diabet chimic", spune medicul Simona Carniciu. "Ulterior, termenul de «diabet chimic» a fost înlocuit cu cel de «prediabet», în care au fost incluse două categorii glicemice anormale, dar care nu îndeplinesc criteriile de diagnostic ale diabetului zaharat. Aceste criterii sunt următoarele: glicemia «à jeun» peste 126 mg/dl sau orice valoare mai mare de 200 mg/dl în orice moment al zilei (inclusiv după masă).
Cele două categorii glicemice incluse în prediabet se numesc «glicemia à jeun alterată» şi o «toleranţă alterată la glucoză», explică medicul Simona Carniciu. Aceste două categorii se mai numesc şi «disglicemii», termen ambiguu, care nu permite nici confirmarea diabetului zaharat, dar nici infirmarea lui. Persoanele cu disglicemie au un risc crescut de a deveni diabetice, motiv pentru care trebuie luate într-o evidenţă specială, cu urmărire periodică."
STIL DE VIAŢĂ ECHILIBRAT
Pentru că nu orice persoană diagnosticată cu prediabet devine obligatoriu bolnavă de diabet, este indicată luarea unor măsuri în acest sens. "Un prediabet poate fi controlat prin simpla intervenţie.
Există specialişti care pot concepe o dietă simplă, uşor de ţinut şi adaptată fiecărui individ, în funcţie de necesităţile personale şi de gradul de activitate fizică", spune medicul specialist. "Se încearcă echilibrarea s