BUCUREŞTI. Dacă v-aţi săturat de cozonacii bunicii şi de vinul fiert, puteţi încerca baclavalele însiropate şi ceaiul aromat preparate de libanezul Abas Fadel în centrul Capitalei. Sursa: EVZ
Cu miros îmbietor, un zâmbet larg şi o prăjiturică pen tru degustare. Aşa eşti întâmpinat în cofetăria Fadel, „ascunsă” pe străduţa Jean Louis Calderon, din centrul Capitalei. Baclavale pe sortimente, care de care mai arătoase, dar şi asmelie, mamulmed, halva, namura, asabea, madlua. Toate - specialităţi cu fistic, nucă, alune, cânepă, caju sau migdale - se întind apetisant în tăvi rotunde. La Fadel găseşti şi ceaiuri aromate, siropuri naturale, dar şi vinete, castraveţi şi gulii mu rate.
Prăjiturile, în aproape 50 de sortimente, se vând la kilogram, iar preţurile variază între 25 şi 65 de lei. Magazinaşul are deja clienţi fideli, care se îngrămădesc să cumpre dulciuri şi murături mai ales iarna, pentru că preparatele patronului libanez înseamnă, pur şi simplu, „energie”. Cofetăria are vânzare bună şi în timpul sărbătorilor de peste an, fie că se regăsesc în calendarul creştin sau în cel musulman.
Prăjituri cu dragoste
Bucureştenii nu s-au lăsat convin şi de la început de dulciurile fără cusur ale libanezului Abas Fadel. Afacerea a început să prospere în ultimii doi ani, cu toate că uşile prăvăliei sunt deschise de mai bine de un deceniu.
Fadel nu e singurul care vinde dulciuri în Capitală, baclava găseşti aproape în orice supermarket, dar libanezului nu i-a fost niciodată frică de concurenţă datorită unor „secrete” esenţiale. „Noi, arabii, avem o calitate: suntem darnici. Când vine la noi, îi dăm clientului nostru să guste. El pleacă acasă, prinde gustul şi vine a doua zi să cumpere”, explică Ahmed Kadul, unul dintre „colaboratorii” patiseriei, cum îi place să se numească, şi, în acelaşi timp, translatorul lui Fad