Din ce în ce mai multe gospodine din Focşani îşi vând borcanele cu zarzavat, pregătite în toamnă, pentru a face rost de bani. Bulion, ardei în oţet, murături, leuştean uscat sau borş de putină. Toate se transformă în bani pentru medicamente ori pentru plata întreţinerii.
Dacă în timpul anului au petrecut zile întregi în bucătărie pentru a-şi umple cămara cu zarzavaturi, dulceţuri şi compoturi pentru iarnă, acum, din ce în ce mai multe gospodine din Focşani se văd nevoite să le expună la vânzare pe tarabele din piaţă. N-ar renunţa la ele nici în ruptul capului, mai ales că sunt 100% naturale, însă veniturile sunt insuficiente pentru a-şi putea acoperi cheltuielile lunare.
Mai bine în frig decât acasă
Deşi aerul rece îi pătrunde în oase, iar problemele de sănătate nu-i dau pace, Safta Pleşa (70 de ani) stă de dimineaţa până seara în Piaţa Moldovei, aşteptând clienţi dornici să cumpere hrean ras, ardei la oţet sau viţă-de-vie pentru sarmale. „Am mare nevoie de bani pentru medicamente de tensiune, pe care trebuie să le iau lunar, iar eu nu am pensie deloc. Singura sursă de venit este pensia soţului, în valoare de 600 de lei, dar nu ne ajunge. Aşa că m-am gândit să scot la vânzare conservele pentru iarnă. Consum eu mai puţin, dar măcar să-mi pot lua pastilele. Nu câştig foarte mult, 20-30 de lei pe zi, din care 9 lei îi dau chirie pe tarabă, dar, dacă stau acasă, ce câştig?", spune femeia.
Şi Georgeta David (60 de ani) a adus în Piaţa Moldovei o bună parte din proviziile pentru iarnă cu speranţa că la sfârşitul zilei va pleca acasă cu câteva sute de lei. „Tot ce-am pregătit pentru mine am scos şi pe tarabă, de la leuştean uscat, murături şi borş de putină până la compot de piersici. Cumpără focşănenii, în special cei care vor să mănânce natural. Sunt nevoită să vin în piaţă, pentru că pensia de 400 de lei nu-mi ajunge. Am şi o fată la liceu ca