De ani buni, Jamie Oliver face de toate: conduce un restaurant, realizează emisiuni şi documentare pentru televiziune, se implică în politică şi în schimbarea alimentaţiei şcolarilor, scrie cărţi, face reclame comerciale, are grijă de familie, de prieteni, de tinerii dezavantajaţi şi, mai nou, s-a axat pe grădinărit şi pe cultivarea propriilor legume şi ingrediente. Cum spune chiar el, este "un tip hiperactiv" şi nu poate sta degeaba. În 2002 a venit cu ideea de a da o şansă tinerilor cu situaţii sociale dificile. Proiectul lui a putut fi urmărit în 2008 la TVR 2 în seria Ucenicul lui Jamie. Fie că a fost vorba de foşti hoţi de buzunare sau de maşini, de tineri dependenţi de droguri sau alcool sau de mame singure fără o meserie, Jamie le-a dat tuturor şansa de a învăţa tainele bucătăriei de calitate şi posibilitatea de a se califica într-o meserie apreciată şi căutată.
A apărut astfel primul restaurant Fifteen, în care o parte din aceşti tineri îşi demonstrează măiestria. Programul a avut atât de mult succes, încât în următorii ani, Jamie l-a extins şi în alte zone, reuşind să deschidă încă două astfel de restaurante în Amsterdam şi Cornwall. Cea mai mare provocare pentru el a fost însă în 2006, când a fost inaugurat cel de-al patrulea restaurant Fifteen tocmai în cealaltă parte a lumii. În Australia!
JAMIE, CAVALERUL MESEI ROTUNDE
Încă de mic, Jamie s-a împrietenit cu atmosfera din bucătărie, tatăl său având un modest restaurant în Cambridge, Anglia. Fascinat de mâncare, la 8 ani scotea fasolea din păstăi, curăţa şi tăia cartofi şi-i bătea la cap pe bucătari, cerându-le să îi dea îndeletniciri mai importante la The Cricketers. De pe la 11 ani putea tăia legumele ca un profesionist, iar la 15 ani bucătarul-şef al unui restaurant din satul său vecin a avut destulă încredere în abilităţile lui culinare, astfel încât l-a pus în fruntea unei e