Consumul de alimente probiotice poate fi fatal pentru bolnavii de pancreatită acută, se arată într-un studiu recent. Astfel, bacteria bună din iaurtul şi băuturile probiotice administrate bolnavilor pentru a preveni alte infecţii, afectează negativ starea lor de sănătate.
Cercetătorii spun că aproape jumătate dintre pacienţii cărora li s-au administrat suplimente probiotice timp îndelungat au murit, în comparaţie cu cei care au luat medicamente. Se pare că probioticele îi afectează doar pe cei care suferă de îmbolnăviri la organele interne, în special la pancreas şi pe cei care sunt alimentaţi prin tub. Probioticele conţin microorganisme vii, care în mod obişnuit ajută la tranzitul intestinal. Acestea se vând ca suplimente alimentare dar se găsesc, în mod natural, şi în alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul şi anumite sucuri.
La studiul menţionat au participat circa 300 de pacienţi cu forme diferite de pancreatită. Unui grup i s-au administrat suplimente probiotice, iar celuilat grup medicamente. Deşi infecţiile dezvoltate ulerior au fost similare celor două grupuri, 24 de persoane care au luat probiotice au decedat, spre deosebire de doar 9 din cele cărora li s-au administrat medicamente. Cercetările ulterioare au arătat că suplimentele probiotice ar reduce fluxul sângelui şi oxigenarea din organism. Concluzia cercetătorilor este că probioticele sunt într-adevăr benefice, dar nu pentru bolnavii în stare critică. (E.H.)
Consumul de alimente probiotice poate fi fatal pentru bolnavii de pancreatită acută, se arată într-un studiu recent. Astfel, bacteria bună din iaurtul şi băuturile probiotice administrate bolnavilor pentru a preveni alte infecţii, afectează negativ starea lor de sănătate.
Cercetătorii spun că aproape jumătate dintre pacienţii cărora li s-au administrat suplimente probiotice timp îndelungat au murit, în comparaţie cu cei car