Ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Andrei dă startul petrecerilor de sfârşit de an la români, şi cum din meniu alcoolul este nelipsit, gândul vă pune la dispoziţie câteva ponturi pentru a rezista mai bine la băutură.
● Evitaţi să beţi pe stomacul gol. Aceasta este o primă regulă în ceea ce priveşte consumul de alcool. „Atunci când beţi fără să fi mâncat nimic nivelul alcolemiei creşte brusc în sânge, iar astfel riscaţi să vă îmbătaţi repede”, a spus dr. Mihaela Bilic.
● Asociaţi alcoolul cu produse care conţin carbohidraţi sau grăsimi. Alunele, covrigeii, măslinele şi chips-urile reprezintă alimente bogate în nutrienţii menţionaţi mai sus. Astfel, nutriţioniştii recomandă ca la petreceri să abuzaţi de aceste aperitive, deoarece vă vor ajuta să rezistaţi mai mult la băutură.
● Evitaţi să asociaţi alcool cu băuturi carbogazoase. Combinarea tăriilor cu băuturi de tip cola sau sucuri de mere reprezintă un trend, mai ales în rândul tinerilor. „Din cauza acestor combinaţii alcoolul se metabolizează mai repede în organism”, punctează Mihaela Bilic.
● Diluaţi alcoolul cu apă sau cu cuburi de gheaţă, deoarece astfel veţi reduce viteza de absorbţie a alcoolului în sânge.
● „Înainte de petrecere mâncaţi un iaurt, deoarece încetineşte absorbţia alcoolului în sânge”, recomandă nutriţionista.
● Optaţi pentru vin şi bere în detrimentul tăriilor, deoarece băuturile distilate acţionează mnai repoede. În plus, anumite substanţe din vin încetinesc absorbţia alcoolului, iar impactul asupra organismului va fi unul redus. În schimb, dezavantajul băuturilor slabe este fasptul că provoacă somnolenţă.
● Fumaţi mai puţin. Combinaţia dintre ţigări şi alcool este extrem de nocivă pentru organism. Nutriţioniştii precizează că această combinaţie suprasolicită sistemele de detoxifiere ale ficatului. În plus, fumatul creează hipoxie celulară, adică