Indiferent de vârstă, deprinderile alimentare corecte vă ajută să fiţi în formă. Uzura organismului este dictată parţial de moştenirea genetică. Însă modul în care îmbătrânim este influenţat şi de obiceiurile alimentare. Procesul de îmbătrânire începe în jurul vârstei de 30 de ani. Până la această vârstă, reuşim să ne menţinem greutatea corporală sub control. Dar pe măsură de îmbătrânim, metabolismul nostru încetineşte, iar rata de absorbţie a grăsimilor în organism creşte.
„Cauzele creşterii în greutate sunt: obiceiurile alimentare nesănătoase, cu un aport dezechilibrat de nutrienţi, consumul lipidelor amestecate cu glucide „rele” şi sedentarismul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în nutriţie şi în fitoterapie.
Răul începe din copilărie
Bomboanele, prăjiturile, sucurile, acadelele şi turta dulce sunt alimente cu o pondere mare în perioada copilăriei. Acestea sunt consumate după un orar haotic: la mesele principale, când copiii urmăresc un film sau când petrec ore în şir în faţa calculatorului. La şcoală ei se hrănesc cu diverse produse de tip fast-food şi cu sucuri acidulate.
Mai mult, sunt îndopaţi acasă cu „ hrană care dă energie”, cum numesc părinţii sau bunicii pastele făinoase, orezul, cartofii prăjiţi (în locul unor salate, al peştelui sau al preparatelor din legume), urmate de nelipsitul desert cu multe calorii.
Greşeli care persistă şi la maturitate
Obiceiul de a sări peste o masă, frecvent întâlnit la maturitate, este deosebit de nociv, deoarece ne încetineşte metabolismul. Mai mult, combinaţiile alimentare incorecte (carbohidraţi şi proteine) pot duce la indigestii. Acest lucru se întâmplă din cauză că, pentru digerarea acestor alimente, este nevoie de mai multe tipuri de enzime, care se neutralizează reciproc.
Drept urmare, da