Ţările trebuie să-şi asigure stocuri de hrană, pentru a face faţă preţurilor mari la alimente, în următorii zece ani, în condiţiile schimbărilor climatice - iată îndemnul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. România e încă o dată prinsă pe picior greşit.
Omenirea va trebui să fie tot mai atentă la siguranţa alimentară, pentru că în următorii zece ani preţurile alimentelor vor rămâne ridicate, iar statele lumii trebuie să-şi asigure stocuri cu alimente de bază, pentru a nu exista riscul unor sincope în aprovizionarea populaţiei. Sunt idei exprimate cu două zile în urmă de Jose Graziano da Silva, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Le Monde", şi preluate de AFP.
„Pentru a-şi asigura securitatea alimentară şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri, fiecare ţară ar trebui să-şi dezvolte stocuri care să-i acopere între o săptămână şi o lună nevoile sale", a spus Graziano da Silva. Există deja un sistem mondial pentru schimbul de informaţii cu privire la stocurile de alimente din fiecare ţară, dar pentru o mai bună coordonare se discută acum despre convocarea unui „forum de reacţie rapidă", directorul FAO precizând însă că această iniţiativă nu trebuie să provoace panică. „Este dorinţa de a asigura o mai bună coordonare", a explicat oficialul ONU.
Ţările cu o agricultură organizată nu au probleme
Faptul că diverse ţări discută despre siguranţa lor alimentară nu este ceva neobişnuit, consideră Cristian Hera, doctor în agronomie şi vicepreşedinte al Academiei Române. "Poziţia exprimată de FAO este firească. Problema satisfacerii nevoii de hrană a omenirii vine în contextul creşterii populaţiei planetei, cu atât mai mult cu cât schimbările climatice afectează producţiile agricole", arată specialistul român, precizând totodată că ţările