Oamenii de ştiinţă chinezi susţin că au creat vaci modificate genetic, care pot produce lapte "uman", în încercarea de a face laptele mai hrănitor, scrie The Telegraph.
Cercetătorii spun că au introdus gene umane în 300 de vaci de lapte, care vor produce lapte similar celui matern. Acesta este mai bun deoarece conţine nutrienţi care întăresc sistemul imunitar al copiilor şi îi protejează de infecţii.
Laptele "uman" produs de vaci ar fi o alternativă la laptele praf, criticat pentru că este un substitut inferior al celui matern.
Chinezii speră să convingă producătorii de lapte, dar şi protecţia animalelor, să permită comercializarea laptelui de vacă "umanizat" în magazine. Criticii contestă siguranţa laptelui provenit de la animale modificate genetic, precum şi efectul mutaţiei asupra acestora.
Însă coordonatorul studiului, profesorul Ning Li, susţine că laptele modificat genetic este la fel de bun de băut precum cel natural de vacă. "Diferenţa este că laptele modificat va avea un gust mai puternic. În următorii trei ani, vom continua studiile, iar peste zece ani intenţionăm să comercializăm laptele în magazine", spune Li.
Profesorul a adăugat că noul tip de lapte conţine proporţiile "potrivite" de proteine, carbohidraţi, grăsimi, minerale şi vitamine necesare unei dezvoltări armonioase a copiilor. "Laptele de vacă este hrănitor, însă nu este hrana perfectă pentru bebeluşi, din cauza problemelor de absorbţie şi digestie", consideră Li.
Deşi unii susţin că trebuie făcute multe teste înainte ca laptele de vacă "umanizat" să ajungă pe rafturile supermarketurilor şi că, în plus, nu este etic să "maltratezi" animalele, biologii cred că nu este nimic în neregulă. "Animalele sau plantele modificate genetic nu sunt dăunătoare dacă nu li se implantează în mod deliberat o genă 'otrăvitoare'. Hrana modificată genetic ar putea aduce mari benefic