Caiet de retete
Bucataria traditionala bulgara este strans legata de ocupatiile specifice ale zonei - indeosebi de gradinarit, cultivarea cerealelor si cresterea animalelor. In trecut, se pregateau in toate zilele mancaruri bazate pe legume, cereale, lactate si branzeturi, in vreme ce bucatele cu carne se gateau numai duminica si in zilele de sarbatoare. In tinuturile din apropierea Marii Negre, ca si in zonele strabatute de rauri, se mai obisnuia a se gati peste. Azi, masa principala a bulgarului incepe cu o salata - "bulgareasca", bineinteles - , in care abunda legumele proaspete, si se continua cu o supa usoara, pregatita din spanac, dovlecei, gulii, fasole (verde sau uscata), linte, mazare sau ciuperci. Preparatul traditional cu carne este asa-numitul "ghiveci" unde, pe langa multe legume, este folosita carne de porc sau de miel. Preparatele pe baza de peste, oua sau cele de patiserie au adeseori si rol ritualic, unele fiind gatite pentru o sarbatoare anume, cum ar fi "bogovita" - de Craciun, "banita cu surprize" - de Anul Nou, scrumbia - de Bunavestire sau "kuzunak" (cozonacul) - de Pasti.
Tarator
Curatati si radeti fin 5-6 castraveti de marime potrivita si lasati-i la scurs. Diluati cu apa o jumatate de kilograme de iaurt - in proportie de 1 la 1 sau 1 la 2, dupa cat de gras este iaurtul. Puneti un praf de sare in iaurt, adaugati castravetii rasi si amestecati. Adaugati cateva nuci sfaramate. Acestea pot fi si date prin masina de tocat, dar iese mai gustos cand nucile sunt sfaramate cu sucitorul de placinte sau cu ajutorul unui borcan de sticla. Dupa gust, adaugati si usturoi tocat fin. Se pune in boluri de sticla sau in castroane de lut si se decoreaza cu fire de marar sau patrunjel verde.
Serbet alb
Se fierbe un litru de apa cu un kilogram de zahar, la foc moderat, adunand spuma care se formeaza deasupra. Cand lichidul ajunge sa