Chiar dacă Europa este zguduită de scandalul cărnii de cal, un lucru ar trebui recunoscut: etichetarea greşită a alimentelor este ceva ce se întâmplă mai des decât credem noi, scrie publicaţia americană „Huffington Post“, care a întocmit o listă a alimentelor care nu sunt ceea ce par a fi.
Fie că vorbim despre produse ce se vor a fi „100 la sută carne de vită“ sau despre ouă ecologice, există alimente pe care le consumăm aproape zilnic şi care au intrat în centrul atenţiei atunci când s-a dovedit că nu erau ceea ce pretindeau.
De la cârnaţi, lapte sau peşte până la ouă sau celebrii biscuţi Oreo, toate aceste produse sunt învăluite într-o „aură de mister“ atunci când trebuie să specifice ceea ce conţin cu adevărat.
Carnea de curcan
Carne de curcan cu reziduuri de antibiotic ar fi ajuns în magazinele din Germania de la ferma Codlea Braşov, singurul exportator românesc de carne de curcan.Carnea pe care au reclamat-o nemţii nu reprezintă un motiv de alertă, întrucât o cantitate atât de mică de medicament poate avea ca efect cel mult o alergie, a explicat profesorul universitar doctor Ion Fulga.
Laptele Unul dintre scandalurile de actualitate implică laptele, care ar fi infestat cu aflatoxină, o substanţă cancerigenă eliberată de anumite tipuri de ciuperci care infectează alimentele depozitate necorespunzător, în condiţii de igienă precară sau în mediu plin de umezeală. Numărul unităţilor unde a fost descoperit lapte infestat a ajuns la şapte: două unităţi de procesare şi cinci ferme de colectare, dar laptele contaminat nu a ajuns în supermarketuri şi tot ceea ce este pe rafturi este bun de consum, a dat asigurări miercuri vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
Ouăle
În luna februarie a acestui an, autorităţile germane au început să investigheze