Unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi esteticieni din estul Europei, doctorul Toma Mugea din Cluj, a devenit producator de branza. Medicul, care este si presedintele Academiei Balcanice de Chirurgie Cosmetica si al Societatii Romane de Chirurgie Estetica, are o stana cu 300 de oi la poalele Muntilor Apuseni, in judetul Cluj. In Apuseni, doctorul Mugea, reprezentantul pentru Romania al Academiei Europene de Chirurgie Cosmetica si al Academiei Americane de Chirurgie Cosmetica, inventeaza noi retete de branza de oaie si de capra si se lupta pentru pastrarea traditiilor pastorale ale motilor. El asteapta si doi-trei ani inainte de a breveta o noua reteta.
Profesorul doctor Toma Mugea si-a castigat la Cluj o dubla reputatie. Pe de o parte, el este considerat unul dintre cei mai buni chirurgi esteticieni din Romania, iar pe de alta parte, in calitate de manager al celei mai mari clinici de profil din Romania, este apreciat ca fiind un bun om de afaceri. Putina lume stie insa ca, dincolo de activitatea medicala, academica si de afaceri, profesorul doctor Toma Mugea a devenit oier si branzar. Medicul are o turma cu 300 de oi si capre si o pasune de 100 de hectare la poalele Muntilor Apuseni, pe Valea Somesului, la cativa zeci de kilometri departare de Cluj. Locul se numeste Coasta Luncii si apartine de comuna Capusu Mare. In stana sa din judetul Cluj, doctorul Toma Mugea se lupta pentru pastrarea traditiilor pastorale ale romanilor. Ferma sa, numita Ijarul, produce branza dupa retete traditionale romanesti. "Ciobanii care lucreaza la ferma respecta ceea ce au invatat de la mosii lor", spune Toma Mugea.
Adica pregatesc telemea "tanuta in zar", branza framantata sau cas dulce. "Eu insa i-am «pervertit» la branzeturi cu mucegai, la telemea conservata in ulei presat la rece si alte specialitati", marturiseste profesorul universitar din Cluj. Branzet