Dacă sunteţi în căutarea unor alimente cu puţine calorii, dar şi sănătoase în acelaşi timp, vă recomandăm, pentru această perioadă, dovleceii. 100 de grame de dovlecei au doar 18 calorii, ceea ce înseamnă că un kilogram de dovlecei conţine mai puţine calorii decât 100 grame de pâine - care au între 250 şi 300 de calorii.
Aceste legume sunt bogate în apă (89%), prin urmare sunt foarte indicate în acest sezon călduros, iar în curele de slăbire contribuie la scăderea în greutate şi detoxifierea uşoară şi eficientă, fără un regim dur. Mai mult, vitaminele şi mineralele din compoziţia dovleceilor au numeroase beneficii pentru sănătate. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia totuşi că dieta nu trebuie să se bazeze exclusiv pe această legumă.
"Dovleceii sunt bogaţi în vitamine şi minerale, dar nu conţin proteine sau grăsimi. Dacă vrem să ne păstrăm silueta, dar în acelaşi timp să avem o dietă echilibrată ar trebui să mâncăm şi alimente cu grăsimi şi proteine de bună calitate", ne sfătuieşte specialistul.
Potasiul, care se găseşte din belşug în compoziţia dovleceilor, stimulează funcţionarea sistemului cardiovascular şi a celui nervos. Benefic pentru sistemul nervos este şi magneziul din compoziţia acestor legume. Dovleceii conţin, de asemenea, vitaminele C, E şi betacaroten, care au proprietăţi antioxidante. Din acest motiv, profesorul Mencinicopschi îi recomandă în prevenţia şi tratamentul răcelilor, guturaiului şi gripei.
PROTEJEAZĂ VEDEREA
Betacarotenul previne cataracta şi degenerescenţa maculară legată de vârstă, motiv pentru care dovleceii nu ar trebui să lipsească din alimentaţia vârstnicilor, în mod deosebit. Fibrele alimentare din compoziţia dovleceilor reglează tranzitul intestinal, previn constipaţia, scad colesterolul şi reduc astfel riscul bolilo