Conform saptaminalului maghiar ?Vilaggazdasag?, dupa aderarea Ungariei la UE a crescut cantitatea de zahar alb provenit de la comerciantii privati care se aprovizioneaza din Romania. Dupa unele estimari, au fost introduse in tara citeva mii de tone de zahar si din aceasta cauza reprezentantii producatorilor autohtoni, ai marilor companii s-au adresat Ministerului maghiar de Finante. Acelasi ziar arata ca reprezentantii vamii maghiare sint la curent ca pe la punctele de frontiera cu Romania se realizeaza importuri din Romania de catre micii producatori maghiari. Articolul din presa maghiara il citeaza pe ministrul ungar de finante, Tibor Draskovics, care a anuntat ca va cere Uniunii Europene sa modifice legislatia astfel incit producatorii maghiari sa poata fi protejati.
In Romania e de doua ori mai ieftin
Un kilogram de zahar costa, pe piata maghiara, aproximativ 200 de forinti, adica 0,8 euro, in timp ce din Romania el poate fi cumparat la jumatate de pret. Locul in care lucrurile au luat-o razna este in legislatia comunitara, pentru ca inainte de aderare se puteau introduce in Ungaria 50 kg de zahar, de persoana, cantitate scutita de taxe vamale. Legislatia UE permite insa introducerea in tara a unei cantitati de patru ori mai mari, daca produsul alimentar este folosit? in gospodaria proprie. Cu alte cuvinte, la un singur transport, de 200 de kilograme de zahar cit permite legea, un comerciant roman sau unul maghiar cistiga cel putin 80 de euro pe zi. Micile magazine alimentare din localitatile de granita, cele din benzinarii au raportat si ele cresteri la vinzarea de zahar sau alte produse alimentare. ?Vin in special cei care stau imediat linga granita si cumpara pentru ei. De exemplu, luna trecuta am dublat aprovizionarea cu zahar fata de luna mai. Cantitati mai mari se cumpara din oras, in special din Arad, Timisoara, si am auzit ca si