În munca pe cont propriu nu este suficient să fii un bun specialist pentru a avea succes Satisfacţii mai mari, program flexibil şi câştig în funcţie de munca depusă sunt privilegiile
În munca pe cont propriu nu este suficient să fii un bun specialist pentru a avea succes
Satisfacţii mai mari, program flexibil şi câştig în funcţie de munca depusă sunt privilegiile de care se bucură un liber profesionist. Asigurarea comenzilor face ca stresul să fie însă mult mai mare decât al unui angajat. Dinu Lazăr, cel mai cunoscut fotograf liber profesionist din România, şi Bruno Medicina, un trainer nonconformist, ne împărtăşesc din experienţele proprii.
Publică fotografii în "USA Today", "Boston Post", "Washington Post" şi "New York Times". Face editoriale la comanda agenţiei Getty Assignments, ilustrează un album Michelin şi are câteva imagini într-un ghid despre România al "National Geographic".
Acestea sunt câteva dintre activităţile curente în care este implicat Dinu Lazăr, unul dintre fotografii care a ales să lucreze ca liber profesionist, probabil cel mai cunoscut din România. După un lung şir de experienţe dezastruoase în care fotografiile acceptate, pentru care a plătit impozite, nu au mai fost niciodată plătite, Lazăr a decis să nu mai lucreze cu niciun client român. Acum colaborează cu trei agenţii de imagine străine şi două din ţară. În rest, se mai implică în proiecte mari sau vizibile, prin care se promovează.
Avantajele şi riscurile unui freelancer
Ce înseamnă să lucrezi ca liber profesionist? "Satisfacţile sunt infinite. Eşti liber, eşti propriul tău şef, nu faci niciodată acelaşi lucru, faci numai ce îţi place, cum îţi place, când îţi place", ne spune Lazăr. Totul are însă un preţ. Să nu te îmbolnăveşti, să găseşti de lucru şi mâine, şi luna viitoare, şi peste o jumătate de an sunt grijile obişnuite ale unui freelan