„O afacere, ca să aibă succes, trebuie să pui suflet. Altfel, este fadă”. Acesta este crezul lui Nicolae Avram, un discret om de afaceri din Republica Moldova De mai mulţi ani, Nicolae Avram (52 ani) îşi împarte timpul între Chişinău şi Bucureşti. Deţine mai multe restaurante şi afaceri în domeniul amenajărilor interiorare. Şi nu se va opri aici: are gânduri serioase de extindere.
A început cu amenajările interioare
În România, primul restaurant - Vatra Neamului, cu mâncăruri specifice, româneşti şi moldoveneşti -, a fost deschis în 2009, în Baloteşti, la câţiva kilometri de Bucureşti. Deşi se întâmpla în plină criză, omul de afaceri nu a fost dezamăgit de acest nou început, ba dimpotrivă, după ce şi-a făcut nişte calcule a luat decizia să mai deschidă ceva: un cocktail-bar şi un pub. Dar, să le luăm pe rând. Pentru că România înseamnă pentru el la fel de mult ca locul în care s-a născut, Nicolae Avram nu-i vede graniţele.
Prima oară a început să facă business aici în urmă cu 10 ani, domeniul de activitate fiind unul profitabil la acea vreme: amenajări interioare, producţie şi distribuţie de mobilier. Nu era ceva nou pentru Avram. Avea deja experienţă şi know how din ţara mamă. ”De când mă ştiu, sunt antreprenor. Am dezvoltat multe domenii: industrie alimentară, producţie, colectări fructe şi legume pentru ca, mai apoi, să mă specializez pe amenajări interioare, care au fost întotdeauna aproape de sufletul meu”, spune Avram uşor melancolic.
De la mobilier la restaurante
Şi cum criza a schimbat multe linii de business, antreprenorii fiind nevoiţi să regândească strategii ca să nu iasă în pierdere, nici în cazul lui Avram nu a fost o excepţie. ”Pe noi, criza ne-a prins nepregătiţi. Din 2003, când am intrat în România cu producţie de mobilier şi amenajări interioare, totul a mers bine până în 2009. Apoi, am avut nevoie de o pauză. Nu mai mergea”