CAIET DE RETETE Haideti sa ne imaginam pentru cateva clipe ca ne aflam in "tara branzeturilor". De fapt, intr-un "imperiu al branzeturilor", caci Franta este locul in care gustul, finetea, rafinamentul si arta prepararii acestora reprezinta un adevarat regal. Odata ajuns aici, ai nevoie de timp ca sa le incerci pe toate. Caci nu sunt decat⦠vreo 400 de sortimente. Daca pentru unii sunt considerate un lux, servite doar la ocazii speciale, pentru altii, deprinsi cu un alt stil si ritm de viata, acestea au devenit deja o obisnuinta culinara.
"Brien de Melon", "Le brie de Meaux", "Rollot", "Roquefort", "Le bleu dâAuvergne" - iata unele dintre cele mai cunoscute tipuri de branzeturi frantuzesti. Iuti, cu mucegai, cu diverse condimente, prepararea fiecareia are un anumit "talc", care le face sa fie unice prin rafinament si calitate.
Un tip de branza mai aparte este Rolloti. Pe langa gustul desavarsit, aceasta atrage si prin forma ei speciala, care nu poate lasa indiferente privirile indragostitilor: o inima. Chiar daca aceste sortimente de branza nu ne sunt mereu la indemana, sa incercam sa ne bucuram de gustul lor indiferent de ocazie! Primul pas e ca si facut. Noi v-am oferit un caiet de retete!
ANDIVE CU SOS DE BRANZA SI MUSTAR
INGREDIENTE: 3 andive, 150 g branza Roquefort; pentru sos: un ou, un paharel cu ulei, o jumatate de lamaie, 3-4 linguri cu mustar, o lingura cu branza zdrobita, 5 linguri cu smantana, sare, piper. PREPARARE: Andivele se spala, se lasa la scurs si se taie cuburi. Branza se taie in bucatele si se asaza impreuna cu andivele intr-o salatiera. Separat se prepara un sos din oul intreg, sucul de lamaie, sarea, smantana si doua-trei linguri cu mustar. Se condimenteaza cu sare si piper, iar dupa gust se adauga si o lingura cu branza zdrobita. Sosul obtinut se toarna peste andive, se amesteca si se lasa la rece. Se serveste cu sa