Seceta din acest are ca efect şi scumpirea furajelor, cu consecinţe negative asupra producătorilor de carne, care se văd nevoiţi să îşi stabilească preţul şi în funcţie de acest aspect. Cum preţul furajelor a tot crescut, producătorii se văd nevoiţi să facă acelaşi lucru, cum este şi cazul producătorilor de carne de pasăre. “Din păcate această situaţie ne afecteazză într-un mod foarte direct, deoarece 50% din costul cărnii de pasăre cam e furajul. Mai exact, jumătate din costurile pentru un kilogram de carne de pasăre sunt furajele. Din luna mai până astăzi, costul furajelor a crescut cu aproximativ 40%. Asta presupune ca preţul cărnii, acum şi în perioada următoare, să crească cu 20 de procente. E un calcul aritmetic, pe care îl poate face oricine”, ne-a declarat Oprea Emanoil, administratorul Oprea Avicom, Cristeşti. Cum în componenţa furajelor vine intră grâul şi porumbul, creşterea semnificativă a preţului la aceste produse, face ca lanţul scumpirilor să persiste. “Deocamdată ne asigurăm furajele din intern, cumpărăm din intern. Problema nu e în primul rând la cereale, ea vine din reţeta de furaje, porumb şi grâu, furajul e făcut din aceste produse şi, dacă vedeţi că porumbul a ajuns la 1,30 lei de la 70 de bani şi grâul, de asemenea, a suferit scumpiri, vă daţi seama de unde sar preţurile. Cauza principală o reprezintă seceta prelungită din acest an, care se va răsfrânge şi asupra culturii de anul trecut şi vă daţi seama de gravitatea situaţiei. Preţurile la cereale au crescut şi cu siguranţă vor mai creşte.Preţurile, în acest moment, înaintea recoltării, sunt speculative la cereale, e şi frica şi panica pentru perioada recoltării din acest an, care fac ca preţurile să explodeze”, a precizat Oprea Emanoil. Veştile nu arată bine nici pentru consumnatori, care au mari şanse să găsească pe raft preţuri mai mari la produsele din carne.
„Noi deja suntem p