Indicele preturilor de consum a urcat la 7,6% (februarie 2010/februarie 2009), ca urmare a scumpirii alimentelor (cu 8,3%) se arata intr-un comunicat al INS, remis joi HotNews.ro. Dintre alimente, cartofii, fructele si legumele au cunoscut cele mai mari cresteri de preturi fata de luna ianuarie, alimentand cresterea indicelui general al preturilor. Combustibilii s-au scumpit, potrivit INS, cu numai 2,26%, iar tutunul cu 2,3%, cele doua tipuri de produse fiind cele asupra carora Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a concentrat atentia la ultimele Rapoarte privind inflatia. "BNR a semnalat public ca o continuare a evolutiei ascendente a preturilor materiilor prime, combustibililor sau a produselor agroalimentare prezinta probabilitatea cea mai ridicata de manifestare în urmatoarele opt trimestre. Accentuarea tensiunilor pe pietele internationale ale acestor produse s-ar putea materializa în cresteri mai mari decât cele proiectate ale preturilor interne", au spus pentru HotNews oficiali ai Bancii Centrale.
Cresterea preturilor la alimente e alimentata de productivitatea scazuta a agriculturii si a industriei alimentare locale"Ritmul anual de crestere a preturilor volatile alimentare s-aaccelerat, înconditiile în care oferta interna insuficienta de legume si fructe, caurmare a inundatiilor din vara, a amplificat dependenta deimporturi într-o top ponderi in cosul de consum Foto: Hotnewsperioada în care preturile externe au avut, deasemenea, o tendinta ascendenta", au mai explicat oficiali ai BNR. Potrivit acestora, materializarea acestor riscuri, amestecata eventual cu o depreciere a leului fata de principalele monede, ar fi de natura sa antreneze (nu numai prin importuri), scumpiri de diferite intensitati.
Preturile la alimente cresc in toata lumea, insa impactul dcumpirilor e diferit de la economie la economie. In Romania, aceste cresteri risca sa frane