Decât să stea cu marfa în piaţă, unde lumea mai mult întreabă decât cumpără, proprietarii de oi ar prefera să le încarce tirurile celor care exportă în Grecia, Arabia Saudită sau Siria.
Mieii româneşti se vând mai bine la export decât pe piaţa de la noi. Doar un exemplu, în acest sens, este un proprietar de oi din Săcele, care din 600 de miei, pe care îi are acum în fermă, va trimite 500 la export. Cei mai buni clienţi străini sunt cei din Grecia, Arabia Saudită şi Siria. 100 de miei îi va trimite pe piaţa românească, iar preţul kilogramului va ajunge la 30 de lei.
În ferma de oi de la Săcele era ieri agitaţie mare. Câteva sute de miei năzdrăvani s-au născut în aceste zile. Toate animalele sunt hrănite ca la carte. Ion Cioacă (foto), proprietar de oi, spune că pregăteşte mereu cele mai bune furaje pentru animăluţe. „Producţia este destul de bună în anul acesta cu oile. Suntem mulţumiţi, asta şi datorită oamenilor care au avut grijă de ele, dar şi noi le-am dat furaje suficiente”, spune Ion Cioacă, proprietar oi
„Aici avem suplimentul de mâncare pentru miei, în afară de ce sug ei de la mamele lor, ca să salte să-i avem mai frumoşi la vânzare”, explică şi Nicolae Tişcă, îngrijitor fermă.
Foarte puţini dintre mieii din ferma de la Săcele vor ajunge pe tarabele din pieţele româneşti. De exemplu, acum sunt 600 de miei la fermă. Dintre ei, 500 vor ajunge la export şi doar 100 pe piaţa românească. Proprietarii de oi spun că în acest an kilogramul de carne de miel se va vinde cu 30 de lei kilogramul. „Sunt puţini pe piaţa românească pentru că nu ştim dacă-i putem vinde, totuşi. Aşa, când vine un tir, ai încărcat, au plecat cu ei şi ai luat banii”, explică Ion Cioacă, proprietar oi.
Cei mai fideli cumpărători străini sunt cei din Grecia, Arabia Saudită şi Siria. Mieii care vor fi transportaţi peste hotare se vând vii. În schimb, pe pia