Persoanele care adoptă un regim alimentar în funcţie de structura genetică pierd mai multe kilograme decât acelea care urmează o dietă la întâmplare.
Informaţia aparţine American Heart Association, care a făcut-o publică în cadrul unui seminar prezentat la Universitatea Stanford, din California.
Testul, al cărui preţ în Statele Unite este de 149 de dolari, analizează mutaţiile genelor ABP2, PPARG şi ADRB2. Cercetătorii au afirmat că 39% dintre albi prezintă un genotip favorizat de alimentele sărace în grăsimi, 45% au acel genotip care răspunde favorabil dietelor sărace în carbohidraţi şi 16% dintre aceştia prezintă mutaţii genetice care nu le permit să consume nici alimente bogate în carbohidraţi, nici grăsimi.
Patru diete, un singur efect
Specialiştii le-au împărţit pe cele 140 de femei participante la studiu în două grupe. Primei i-a fost recomandată renumita dietă Atkins, scăzută în carbohidraţi, cea de-a doua grupă a adoptat un regim alimentar foarte sărac în grăsimi, dieta Ornish, cea de-a treia grupă s-a hrănit numai conform dietei LEARN (Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationships and Nutrition - care urmează indicaţiile guvernului american pentru un regim cu grăsimi puţine, dar multi carbohidraţi), în timp ce pentru cea de-a patra grupă s-a ales un regim alimentar mai echilibrat, dieta Zone (bazată pe o raţie de 40-30-30 a carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor).
Ulterior perioadei de regim alimentar, cercetătorii au analizat ADN-ul a 100 dintre pacientele participante la studiu, pentru a vedea dacă dieta personalizată în funcţie de structura genetică a fost cea mai bună soluţie pentru eliminarea surplusului de kilograme.
S-a constatat astfel că persoanele care au adoptat o dietă conformă structurii lor genetice au pierdut aproximativ 5,3% din masa corporală, în timp ce aceia ca