Un studiu, publicat recent în revista New England Journal of Medicine, relevă noi beneficii ale vitaminei D, la nivelul cartilajelor şi al muşchilor. De asemenea, este posibil ca această vitamină să fie utilă în prevenirea unor forme de cancer.
Până acum, în mod curent, vitamina D era considerată indispensabilă în consolidarea sistemului osos. Potrivit profesorului Maxime Dougados, şeful Serviciului de reumatologie al Spitalului Cochin din Paris, 80% din vitamina D este "fabricată" de piele, când aceasta este expusă la soare. Este un proces în cadrul căruia razele ultraviolete transformă colesterolul natural din piele în vitamina D.
Restul de 20% provine din alimentaţie, în special din ficatul de morun, din peşte gras, gălbenuş, lapte, unt şi brânzeturi. Totuşi, nu este suficientă expunerea la soare câteva ore, în zilele de vacanţă, pentru a stoca vitamina D pentru sezonul rece. Pentru aceasta este necesară o expunere periodică de-a lungul anului, în fiecare anotimp.
Profesorul Maxime Dougados spune că mult timp s-a considerat că doza normală se situează între 20 şi 60 de nanograme la 100 mililitri de sânge. Noul studiu susţine o revizuire a acestor doze şi mărirea lor la 30-60 nanograme. Dozajul se efectuează printr-un examen sanguin simplu, dar respectând cu stricteţe indicaţiile. Astfel, profesorul Dougados atrage atenţia că dozele între 10 şi 20 nanograme indică clar un deficit moderat, iar de aici până la cota de alarmă, respectiv carenţa profundă de vitamina D, mai este doar un pas.
Deficitul profund de vitamina D este asociat cu tulburări ale aportului de calciu şi fosfor. Şi în această situaţie apar oboseala fizică şi psihică, crampe, crize de spasmofilie, tetanie (contracturi musculare), fracturi ale oaselor.
Pentru a demonstra noile virtuţi ale vitaminei D, profesorul Maxime Dougados invocă do