Temperaturile caniculare, frecventarea locurilor de scăldat, igiena precară, dar şi alimentele depozitate necorespunzător pot avea efecte dintre cele mai grave asupra sănătăţii oamenilor. Vara, cea mai frecventă afecţiune este boala diareică acută, o afecţiune de origine infecţioasă. În ultima săptămână, 47 de persoane, în special copii, au avut nevoie de îngrijirile de specialitate ale medicilor după ce au fost diagnosticate cu această boală.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea fac o serie de recomandări vrâncenilor pentru a nu contracta această boală. Astfel, aceştia recomandă populaţiei să aibă grijă atât de condiţiile de depozitare a alimentelor, cât şi de igiena personală. „Pentru a evita contractarea acestei boli, persoanele trebuie să îşi spele bine mâinile cu apă şi săpun înainte de fiecare masă, ca să nu mai vorbim de spălatul fructelor şi legumelor. De asemenea, mâinile trebuie să fie spălate bine înainte şi după folosirea toaletei. Mâncarea trebuie să fie cât mai proaspătă atunci când e consumată şi să nu treacă mai mult de 48 de ore de la prepararea ei. Temperatura din frigider trebuie să fie cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius. O atenţie deosebită trebuie acordată locurilor din care achiziţionăm ouăle. Trebuie să aveţi mare grijă la cele de raţă, deoarece conţin o bacterie care poate provoca boala diareică acută”, recomandă specialiştii DSP Vrancea.
Simptomele acestei boli sunt variate. Ea se manifestă prin scaune apoase, multe la număr, dureri abdominale, greţuri şi vărsături. „Dacă aveţi scaune multe şi apoase, stări de vomă, vă simţiţi deshidratat, este indicat să vă prezentaţi la medic, pentru a vă prescrie tratament, mai ales că boala diareică acută este contagioasă şi se poate transmite foarte uşor”, avertizează specialiştii. Medicii din cadrul DSP Vrancea vor supraveghea cazurile de boală d